Veiligheid met de feestdagen

veiligheid feestdagen

Let op veiligheid met de feestdagen

December is de maand van gezelligheid. Bij veel bedrijven wordt tijdens de feestdagen de kerstboom opgezet, worden er kerstborrels georganiseerd en gaan we knallend het nieuwe jaar in. Helaas heeft deze gezelligheid een prijs in de vorm van een groter risico op brand en ongelukken. Maar hoe kunt u deze risico's tijdens de feestdagen beperken? In dit artikel geven wij advies over uw kerstboom en leest u enkele tips om de kans op brand te beperken.

Welke kerstboom kies ik?

Regelmatig krijgen onze instructeurs de vraag: welke kerstboom kies ik als ik kijk naar brandveiligheid? Helaas is er bij beide opties iets te zeggen, het hangt er namelijk sterk vanaf hoe goed u uw boom wilt verzorgen.

 

Er zit wel degelijk een verschil in de brandveiligheid. Kiest u voor een echte boom, dan is het van belang dat het vochtgehalte van de boom op peil blijft. Zorg er dus voor dat u uw kerstboom voldoende water geeft. Een kerstboom bevat veel hars dat erg brandgevaarlijk is. Al door de warmte van de kerstverlichting kan een uitgedroogde boom vlam vatten. Bij een echte boom maakt het niet uit of deze een kluit of geen kluit heeft, in beide gevallen moet u ervoor zorgen dat de boom voldoende water krijgt. Om uitdroging tegen te gaan kunt u het beste de boom niet direct bij een verwarming plaatsen. Daarnaast is het nog mogelijk om een kerstboom brandwerend te impregneren. Dit zorgt ervoor dat een kerstboom minder snel vlam vat en wanneer deze vlam vat, u nog de tijd heeft om deze te blussen.

 

Kunstbomen kunnen gelukkig niet uitdrogen. Ze bevatten daarnaast ook brandvertragende stoffen. Echter kan ook een kunstboom vlam vatten wanneer er bijvoorbeeld iets niet goed is met de verlichting. Ook een kunstboom kunt u nog extra brandwerend impregneren, zo is uw kerstboom nog beter beschermd. Een echte kerstboom vraagt dus wel om meer verzorging dan een kunst kerstboom.

Voorkomen is beter dan genezen

  • Zorg dat de boom stevig staat en niet kan omvallen.
  • Plaats de boom niet te dicht bij gordijnen of andere gemakkelijk brandbare materialen.
  • Plaats de boom niet te dicht bij een verwarming, open haard of centrale verwarming.
  • Zorg dat je een natuurlijke kerstboom voldoende water geeft. In een verwarmde ruimte kan een boom maximaal drie weken het vocht vasthouden, daarna is de boom uitgedroogd.
  • Gebruik geen echte kaarsjes in de boom, een moment van onoplettendheid kan de boom in een brandende fakkel doen veranderen.
  • Doe de verlichting uit als je weggaat of gaat slapen. Niet alleen het lampje uitdraaien, maar haal de stekker uit het stopcontact.
  • Plaats een kerstboom of andere kerstversiering niet in een vluchtroute en zorg ervoor dat mensen niet kunnen struikelen over eventuele kerstversiering.
  • Een natuurlijke kerstboom brandwerend impregneren zodat deze minder snel vlam vat.
  • Een adapter nooit afdekken met watten of andere versiering, deze heeft namelijk koeling nodig.
  • Maak een verlengsnoer nooit aan een andere verlengsnoer, dit veroorzaakt warmte en kan leiden tot kortsluiting en/of brand.
  • Mocht er toch iets gebeuren tijdens de feestdagen, zorg dat je een brandblusser in huis hebt zodat je een beginnende brand kan blussen.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Wij staan voor u klaar op 024 371 75 65 of  info@kompasveiligheidsgroep.nl.